הגישה ההוליסטית – תפיסת עולם

הגישה ההוליסטית

הגישה ההוליסטית

הפתיחות לרעיון ההוליסטי וההתבוננות על המציאות בדרך זו, מהווים שלד יסודי ורב משמעות במבנה תפיסת העולם. אימוץ הרעיון ההוליסטי  פותח ומרחיב את מודעותו של האדם, ומביאו לאפיקים חדשים של מחשבה והתבוננות על החיים. כאשר אדם מחליט להחלים בעזרת הרפואה ההוליסטית ,מוטב שיהיה פתוח לא רק לטכניקות טיפול אלא גם לגישות שונות וסדרי עדיפויות שונים, שעשויים לגרום לשינוי בתפיסת עולמו.

מה זה "הוליסטי"?

המונח "הוליסטי" נובע מן המלה האנגלית WHOLE שמשמעותה כולל, שלם, או מכיל בתוכו הכול. על פי פירוש אחר, מקורו של המונח במלה "הולוגרמה", שאם נשבור אותה לחלקים נמצא, בכל חלק וחלק, את ההעתק המושלם של התמונה המקורית. צורת המחשבה ההוליסטית אינה התייחסות לבריאות וחולי בלבד, אלא גישה לחיים.

הגישה ההוליסטית רואה קשר הדוק בין גוף, נפש ונשמה, וקשר הדוק בין מכלול הפריטים במבנה האדם. בין כל חלקי האדם קיימת אחדות, דינאמיקה והשפעה ההדדית. פירושים שונים של הרעיון ההוליסטי יתייחסו לחלוקות שונות, יתנו שמות שונים לכל מרכיב ויציבו סדרי עדיפויות שונים, אך כולם יסכימו על היות האדם פרט ייחודי ושלם, שמרכיביו משקפים זה את זה, משלימים האחד את השני, וחולקים ביניהם את הזכות לפעול יחד.

מוח הוליסטי

מוח האדם מורכב משני חצאים המכונים "המיספרות" או "חצידורים". החצי השמאלי עוזר לנו לקלוט ולהבין פרטים קטנים המרכיבים את השלם. דרך ההזדהות עם פרטים אלה מקבל האדם את תחושת השייכות לאובייקט שניצב מולו. החצי הימני עוזר לנו להבין את התמונה השלמה במבט מרחוק. בעזרתו קולטים את הרעיון המאחד את הפרטים לתמונה אחת.

אם נתקרב אל אדם אחר, יראה צידו השמאלי של המוח את האף, הפה, החיוך, הכפתור וכו'. הוא יוכל לעקוב אחר כל אחד מהם, אבל יתקשה להבין כי מדובר באדם. הצד הימני לעומתו, יקלוט את האדם, יבין אם נוכחותו נעימה או מאיימת, יראה את הצורה הכללית, אך לא יקלוט את הפרטים.

כדור הארץ ההוליסטי

אם נחלק את כדור הארץ, באופן גס, למזרח ומערב, נבחין שחלוקה זו דומה לחלוקת המוח לימין ושמאל. בארצות המזרח, בהכללה, התפתחו תרבויות שמשתמשות בתפקודו הימני של המוח הרבה יותר מן השמאלי. הן שמות דגש על הרמוניה, זרימה עם החיים, אמונה בגורל וקרמה, שצריך לקבלם וללמוד לחיות עימם. בארצות המערב, שוב- בהכללה, נמצא אנשים המשתמשים הרבה יותר בצידו השמאלי של המוח. הם מתייחסים בתשומת לב יתרה לפרטים, להגיון, חשיבה מדעית ויעילות. לאחרונה ניתן להבחין בשילוב ההולך ומתרחב בין שתי התרבויות.

היפנים הוכיחו את האימוץ המוצלח ביותר של הגישה המערבית במזרח. גם בסין, הודו ובשאר ארצות המזרח נקלט יותר ויותר אופי החשיבה המערבי. בארצות הברית, לעומת זאת, יודע כל ילד מה היא "מדיטציה", ובמערב אירופה מכבדים את שעות המנוחה ואיכות הסביבה. אולם, למרות תהליכי המיזוג עדיין ניכרים הבדלים מהותיים בין התרבויות.

קו האמצע

הרעיון ההוליסטי עוזר לשלב בין שתי התפיסות ולמצוא את קו האמצע. בעזרת קו האמצע יכולים "אנשי ימין המוח" להבין את חשיבותם של המרכיבים הקטנים ומבנים לוגיים, ואילו "אנשי שמאל המוח" לומדים לכבד את השלמות, ההרמוניה והזרימה שבין המרכיבים. מציאתו ומימושו של אותו קו אמצע באים לידי ביטוי בכל רבדיה של האישיות ובכל רגע בחיי האדם. קו האמצע עוזר לאדם לצאת מנקודת מוצא יציבה אל חוסר איזון זמני, בכדי לשוב עשיר יותר בידע ובחוויות אל המרכז האישי שלו.

הפרדוכס של החיים

החיים מלווים בשאיפה פרדוכסלית לשהייה בשני קצוות מנוגדים בו-זמנית. ברגע שאנו מגיעים לקצה אחד נוצר כוח משיכה אדיר אשר גורם לנו לשוב במהירות האפשרית אל הקצה האחר. צד אחד הוא  ההזדהות עם החומר, הגוף הפיזי, עם החושים ועם הצרכים הבסיסיים. מהצד השני ניצבת האפשרות להתבונן מגבוה, בלי מעורבות, על תהליך או אירוע בחיים, כשאנו נמנעים מלשפוט אותו לטוב או לרע. בכל רגע בחייו בוחר האדם, במודע או שלא במודע, באחד הצדדים. קשה מאוד להישאר באחד הקצוות לאורך זמן.

אם נבחר בהזדהות עם הסיטואציה, "נישאב" לתוכה במלוא עוצמת הרגשות, עד שהיא תכבוש את כל מרחב הראייה שלנו. אם נאמץ את ההשקפה המרוחקת על המצב, נגלה מהר מאוד שהחיים חולפים על פנינו כמו סרט.

להתיר את הקשר

 באופן אידאלי, היינו רוצים לחוות את שני הצדדים בו זמנית. בכדי להגיע למצב זה יש צורך בתרגול רב במשך שנים. בינתיים, על האדם למצוא את קו האמצע המתאים לו, כך שיוכל לבחור מתי לעבור מהאמצע אל אחד הצדדים- להיות מעורב ריגשית או להשקיף מן הצד. נקודת המבט ההוליסטית עוזרת לנו למצוא את קו האמצע ומשמשת כעוגן בשעת משבר. היא מאפשרת לנו לצבור חוויות בהזדהות מלאה ולאחר מכן לראות את התמונה מלמעלה על מנת למצוא את החתיכה החסרה, אותו דבר שמנע מאיתנו לראות את האמת כשהיינו בתוך התמונה.

נקודת המבט ההוליסטית קשה להפנמה ולאימוץ משום שאינה מספקת פתרונות חד משמעיים המתאימים לכולם, אלא מלמדת אותנו למצוא את הפיתרון בעצמנו. הגישה ההוליסטית מלמדת אותנו להקשיב, להאמין, ולסמוך על עצמנו. בכדי להבין אותה האדם חייב לזנוח הרגלים, דעות ותפיסות שספג כל חייו. על האדם להתבגר ולקחת אחריות על חייו, על הבריאות ועל האושר שלו, כמו גם על האומללות, הכאב והסבל דרכם הוא עובר.